Sote-lausunto

Pääkaupunkiseudun neljän kaupungin yhteinen sote-valtuusto on sähköistänyt alueen päättäjien tunnelmia. Ensi viikon tiistaina pidettävään yhteisvaltuustoon valmistautuvat neljän kaupungin kaupunginhallitukset ovat nyt käsitelleet kaupunginjohtajiensa yhteisesti valmisteleman sote-lausunnon. Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginhallitukset hyväksyivät yhteisen pohjaesityksen.

Kokoomusvaltaisessa Espoossa kaupunginjohtajien valmistelussa syntynyt esitys kaatui kaupunginhallituksen käsittelyssä niukalla yhden äänen enemmistöllä. Espoon kaupunginhallituksen kannaksi muodostui kokoomuslaisten kilpaileva esitys, joka sisältää useita lievennyksiä alkuperäiseen kannanottoon.

Espoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Maria Guzenina on pettynyt kokoomuksen, keskustan ja sinisten enemmistöllä syntyneeseen päätökseen.

– Pohjaesitys oli hyvä ja selkeä. Kokoomus ei ole nyt antanut
mitään arvoa sille, että neljä kaupunkia kertoisi näkemyksensä
sote-makuntauudistukseen yhtenäisenä ja osoittaisi myös kykynsä pääkaupunkiseudun välisen yhteistyön edellytyksiin. Tällainen on lyhytnäköistä, sanoo Guzenina.

Guzenina ei kuitenkaan näe tilannetta dramaattisena.

– Uskon Espoon valtuuston muuttavan kaupunginhallituksen päätöksen.

Syntyy pakosti vaikutelma, että kokoomuksen manööverissä oli enemmänkin kyse kokoomuksen sisäisestä ja eri kaupunkien kokoomuslaisten välisestä nokittelusta, johon haluttiin vetää mukaan myös muut puolueet. Espoon valtuusto on aivan liian arvokas paikka sellaiselle. Yhteisellä sote- ja maakuntauudistuksen epäkohdat rehellisesti käsittelevällä lausunnolla on arvonsa ja uskon kaikkien vastuullisten valtuutettujen myös ymmärtävän tämän näkökulman, Guzenina toteaa.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ilmoittivat
maanantaina yhteisessä kannanotossaan, että eduskunnalla ei ole asiaa kesätauolle ennen kuin sote-ratkaisut on tehty.

– Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien ulostulo ei anna
toivoa siitä, että edes hallituspuolueiden kansanedustajille
haluttaisiin antaa työrauha eduskunnan valiokunnissa. Paljon
tilanteesta kertoo se, että useat asiantuntijat ovat esittäneet
julkisesti huolensa hallituksen pakkokiireestä, joka näyttää jo
menevän vastuullisen lainvalmistelun edelle. On kummallista, että toisaalta sanotaan, että lakikokonaisuus pitäisi korjata eduskunnassa, mutta työrauhaa ei haluta antaa paketin selkeiden ongelmien
korjaamiseksi.

– Ikävää on myös, että hallituksen agendasta tuli
kertarysäyksellä myös hallituspuolueisiin kuuluvien espoolaisten kuntapäättäjien käskyttäjä.

Jaa